“Lange tijd heb ik gedacht dat de paardensport veel weg had van het rijden op een motorfiets: als je maar aan de juiste handvatten draaide en de knoppen goed bediende, zou het paard je instructies opvolgen. Dit misverstand heeft jarenlang voor de nodige problemen gezorgd, met name bij één van mijn paarden. Deze  zeer sensibele, hoog in het bloed staande KWPN-merrie, liet zich niet kalmeren door een dominante leider of dagelijkse vaste patronen. Jan heeft mede met behulp van veel beeldmateriaal inzichtelijk gemaakt dat er  typen paardenpersoonlijkheden bestaan die ieder hun eigen aanpak behoeven. Als eigenaresse van drie paarden met drie verschillende karaktertypes was dit een enorme eyeopener voor mij. Mijn merrie kreeg een op haar persoonlijkheid toegesneden aanpak dit zorgde voor veel meer rust en voldoening. Bovendien: Jan maakte als een van de weinige instructeurs het paardengedrag inzichtelijk op een rationele – bijna wetenschappelijke – wijze. Dit was erg verhelderend in vergelijking met het onverklaarbare paardenfluisteren van de vele grote namen in de paardenwereld bij wie ik naar een verklaring heb gezocht voor het gedrag van mijn merrie. Al met al heeft Jan ertoe bijgedragen dat de communicatie tussen mijn paarden en mij enorm is verbeterd.”