Wees eerlijk tegen jezelf …. en tegen je paard!

Wat is de dagelijkse werkelijkheid van veel paarden? Ik nodig je uit eens na te denken over de volgende situatie.

Stel je voor: op een rustig moment zit je ontspannen te lezen of tv te kijken. Even geen verplichtingen. Heerlijk! Plotseling hoor je het gegier van remmende banden. Er wordt aangebeld. Je beste vriend staat gejaagd voor de deur en trekt je mee naar zijn auto. Je wordt dwingend verzocht achter het stuur plaats te nemen, wat je nogal perplex ook doet. Je vriend gaat naast je zitten en zegt:  ‘Nou vooruit, ga maar rijden.’ Je doet wat hij zegt, nog steeds verbouwereerd. Even later zegt hij: ‘Voordat we gezellig naar het café gaan moet ik nog even naar de bank en langs de bakker. Dat vind je vast niet erg. Kom, rij wat sneller want ik heb haast. Hé,  je hebt een afslag gemist! En kijk uit, het stoplicht staat op rood!! Zeg, luister je wel naar me?!’

Als je denkt: mijn beste vriend zou dat nooit doen, vraag  je dan af of dit scenario misschien een beetje lijkt op de manier waarop sommige mensen met hun paard omgaan….

Mijn scenario is fundamenteel anders. Ik beschouw het paard als partner waarmee ik respectvol omga. Met alle begrip en aandacht voor zijn leefwereld.

Dat vergt inlevingsvermogen, kennis en geduld.  Dat hebben mijn paarden – en de vele topinstructeurs van wie ik heb geleerd – mij keer op keer duidelijk gemaakt.  En dat is precies wat ik wil uitdragen. Paarden zijn bereid ongelooflijk veel voor je te doen als je maar bewijst hen te begrijpen en respecteren.

‘The horse does not care how much you know until he knows how much you care.’

Ik geef je daarom inzicht in:

  • Kuddegedrag en paardenpsychologie,
  • het effect van je eigen uitstraling (lichaamsenergie) op je paard,
  • het belang van vertrouwen in jezelf en in je paard,
  • de noodzaak van regelmaat en voorspelbaarheid van trainingsmethoden.

Ik leer  je  de taal van paarden te interpreteren en er op in te spelen. Je leert paarden te ‘lezen’ en met hen te communiceren op een wijze die zij van nature begrijpen. En zo leer je je paard dat het bij jou kalm kan zijn, vol vertrouwen in jou als leider, daardoor gemotiveerd om voor je te werken en bereid om jouw hulpen meteen om te zetten in de gewenste actie.

Als je het kalm, systematisch en positief aanpakt, dan zal je zien:  je paard gaat zienderogen vooruit, sneller dan je aanvankelijk dacht. Dwang, intimidatie en het daardoor gebruik maken van angst spelen geen rol in mijn trainingsmethoden. Harde hand, scherpe sporen, straffende zweep, strakke neusriemen, allerlei bijzetteugels, ik heb er helemaal niets mee.

Pas je aan je paard aan, en het zal zich aan jou aanpassen. In die volgorde. Dat is een garantie.

Denk als een paard.

Jan Sjocrona