Jan är fantastiskt duktig på att nå fram både till hästar och människor!

Jan lyckades med några veckors träning få min älskade kompis, fjordingen Zeb att gå tryggt mellan skaklarna igen efter att varit fullständigt skräckslagen sen flera år. Som tvååring blev han skrämd och sparkade av ena skakeln och efter en svår skentur var det till slut bara en halvmeter av ena skakeln kvar. Jag är så lycklig då jag älskar att köra och nu återstår “bara” att träna själv. Jan är verkligen fantastiskt duktig på att nå fram både till hästar och människor! Oavsett hur länge man haft häst har Jan SÅ mycket att ge! TACK Jan!

De demo met onze paarden was indrukwekkend.

Jan kwam bij ons spreken over paardentaal en een demo geven met onze paarden. We hadden zowel paardenliefhebbers uitgenodigd als een aantal mensen die niet dol op paarden zijn. Jan begon met uitleg over paardengedrag.  Hij vertelde ook veel over het gebruik van ons eigen lichaam:  hoe ga je om met je ademhaling, hoe beweeg je? Jan benadrukte dat van paarden helaas vaak te snel wordt verwacht dat zij meteen moeten begrijpen wat mensen bedoelen. Dit sprak mij erg aan; laten we eerst naar onszelf kijken.

De demo met onze paarden was indrukwekkend. Jan liet zien dat de paarden hem snel accepteerden als leider en graag bij hem in de buurt bleven omdat hij ze rust gaf. Mijn dochter en ik hebben menig paardencursus gevolgd. Door de duidelijke uitleg van Jan viel veel nu pas op zijn plaats. Mijn leermoment? Ik heb het altijd druk en doe de paarden dan even tussendoor. Nu straal ik meer rust uit bij de paarden en dat werkt beter.

foto

 

Vi ser nu en ljusare framtid tillsammans.

Jag är oerhört tacksam för det förtroendet jag och min häst Rytse har lyckats bygga upp tillsammans genom att få Jans hjälp. Då jag tidigare hade mycket stora bekymmer med en häst som överhuvudtaget inte litade på människan så håller vi på att bygga upp ett gemensamt förtroende tack vare Jans metoder. Vi ser nu en ljusare framtid tillsammans.

Jag anser att detta borde vara en obligatorisk utbildning av unga hästar och ryttare.

Jag har varit auktoriserad ridlärare i Sverige (Strömsholm) samt dressyrdomare. Jag blev väldigt imponerad över Jans sätt att ge hästarna ett grundläggande förtroende. Jans metod, vilket han visade upp på en clinic, var mycket förtroendeingivande och man kunde se hur förtroendet växte mellan hästen och Jan på mycket kort tid. Jag anser att detta borde vara en obligatorisk utbildning av unga hästar och ryttare.

Hur Jan kommunicerar med hästar är fantastiskt.

Hur Jan kommunicerar med hästar är fantastiskt. Varje häst förstår Jan eftersom han förstår deras språk, och framför allt visar han respekt gentemot djuret. Varje gång man anlitar Jan ger man sig själv en lärorik, imponerande och vacker gåva.

Jan har gjort klart att det finns typer av hästpersonligheter som behöver sin egen strategi.

Jan har gjort klart att det finns typer av hästpersonligheter som behöver sin egen strategi. Mitt sto fick en behandling som passade hennes karaktär vilket gjorde att vi fick mera lugn och ro samt belåtenhet i vårt förhållande. Jan gav som en av få instruktörer insikt i hästens beteende på ett rationellt – nästan vetenskapligt – sätt.

Jag har alltid varit rädd för hästar.

Jag har alltid varit rädd för hästar. Jag tyckte dom var oförutsägbara och farliga. Efter 2 timmar tillsammans med Jan och hans häst Asaya ser jag hästar nu verkligen på ett annat sätt.

Vackert och mycket lärorikt.

Det är inte för mycket sagt att jag verkligen har övervunnit en rädsla. Vackert och mycket lärorikt.

Jan var hela tiden en lugnande och mycket motiverande coach.

Det var en unik upplevelse, som har hjälpt mig över min rädsla. Jan var hela tiden en lugnande och mycket motiverande coach.

Jan har lärt mig begripa hästar och deras beteende.

Jan förstår inte bara hästar men också människor! Fortfarande funderar jag med glädje över att hans kloka lektioner. Jan har lärt mig begripa hästar och deras beteende. Sådan erfarenhet unnar man ju varje amazon och ryttare!

Jan satte mig direkt med båda fötterna på marken.

Jan satte mig direkt med båda fötterna på marken. Och hans häst speglade kärleksfullt mina egen fallgropar. Nu är jag medveten om vilken energi en naturlig ledare bör ha.

Han inspirerade mig att återfinna mig själv.

Som hästcoach och ledarskaptränare gav Jan mig värdefulla insikter. Han inspirerade mig att återfinna mig själv.

Du är fantastisk med häst!

Du är fantastisk med häst! Han kommer att behöva dig även i framtiden. Ser fram emot utveckling!

Han övertyger sin publik!

Han övertyger sin publik! Alla var fängslade och fick nya åsikter.

Jan is iemand waarbij je je direct op je gemak voelt en dat effect heeft hij ook op paarden.

Direct bij de eerste ontmoeting met Jan, was ik enorm onder de indruk van zijn rustige uitstraling en energie. Jan is iemand waarbij je je direct op je gemak voelt en dat effect heeft hij ook op paarden. De band die hij met zijn eigen paarden heeft opgebouwd is erg bijzonder om te zien. Zodra Jan bij zijn paarden in de buurt komt, zijn ze één en al op hem gefocust. Het vertrouwen straalt er vanaf, echt prachtig om mee te maken. Dit heeft me doen realiseren dat er geen moeilijke of onhandelbare dieren bestaan, wel onwetende baasjes die een taal spreken die het dier niet begrijpt.

Ik heb Jan ook met mijn eigen verzorgpaard aan het werk gezien. Na anderhalf uur zag ik al een enorme verandering bij het paard. Het paard heeft veel behoefte aan sterk leiderschap en een rustige persoonlijkheid. Alleen al dat ik me hiervan bewust ben, voelt al als een grote stap in de goede richting. Paarden zijn een spiegel van jezelf en Jan helpt je dat inzien. Dit kan confronterend zijn maar het is in elk geval enorm leerzaam. Jan weet de theorie goed te combineren met de praktijk en neemt je heel goed mee in wat hij doet en vertelt wat de effecten van je gedrag zijn op dat van je paard.

Het effect van coaching bij Jan komt niet alleen tot uiting in de band met je paard, maar ook in de omgang met de mensen om je heen!

Een heel leerzame ervaring.

Het was een genot je te zien communiceren met je paarden en heel speciaal het zelf ook te mogen doen. Ik voelde enorm verschil tussen twee momenten: in het ene wist ik precies wat ik van het paard wilde en was er ook ‘geen sprake van’ dat er iets anders zou gebeuren, maar toen ik tien seconden later begon te aarzelen voelde ik meteen dat het “lijntje” met het paard zwakker werd. Een heel leerzame ervaring.

Waardevolle inzichten.

Een paardenvriendin nodigde mij uit voor een sessie bij Jan. In de Bilthovense bossen leerden wij hoe paarden (vluchtdieren) naar mensen (roofdieren) kijken en hoe je kunt voorkomen dat ze jou als bedreiging zien. We oefenden diepe ademhaling (vanuit onze buik) om beter in onze kracht te staan. Mijn vriendin zat erg laag in haar energie en kreeg het paard van Jan niet in beweging. ‘Het gaat allemaal om de intentie van je handelen, de energie die je erin legt’, zei Jan. Hij begeleidde haar in een grondingsoefening die eerst veel emoties losmaakte en haar vervolgens in haar kracht bracht. Een mooie ervaring!

Daarna heb ook ik enkele coachingsessies bij Jan gedaan. Ik had vragen over mijzelf ‘at work’. Als interimmer werkte ik bij een advocatenkantoor, waar ik verzeild raakte in een politiek gevoelig project. Daar coachte Jan mij vanuit zijn dertigjarige ervaring als advocaat uitstekend bij. Hij verklaarde hoe het er aan toe gaat in zo’n partnermaatschap. Daardoor kon ik veel dingen in perspectief zetten. Mijn levensthema is dat ik geen duidelijk plan heb. Het leven brengt mij veel goeds, maar ik heb naar mijn gevoel ook ergens de boot gemist. Als ik mijn doelen en wensen helder formuleer en actiever richting geef, dan kan ik mijn leven beter regisseren en er meer uit halen, op werkgebied en privé. Dat is persoonlijk leiderschap. Daarover heeft Jan mij als wijze (paarden)coach waardevolle inzichten gegeven. Zijn levensweg van hardcore workaholic strafpleiter naar life coach en leiderschapstrainer inspireert mij om mezelf opnieuw uit te vinden. Geholpen ben ik daarbij ook door één van Jan’s paarden. Zij nam letterlijk een loopje met mij tijdens een mooie boswandeling. Telkens probeerde ik haar op de juiste ‘paardenplek’ te zetten (net achter mij) en toch nam ze telkens de leiding. Knap confronterend, maar tegelijk inspirerend tot nadenken.

Stap voor stap bouwen we alles opnieuw op.

Al vroeg was ik geïnteresseerd in leiderschap doordat ik opgroeide met paarden en het gedrag van de kudde analyseerde. De leider van de kudde wist vrede te bewaren! Waar ik vandaag de dag in de training met m’n eigen paard faal, loop ik vooral tegen mezelf aan. Jan zet me dan meteen met twee benen op de grond. Ik noem het dancing with horses. Mijn dans met zijn paard zet liefdevol spiegels op m’n eigen valkuilen. Opnieuw loop ik naast het paard – zoals ik als meisje van zes deed – maar nu ben ik mij bewust van de energie die een natuurlijke leider uitstraalt. Stap voor stap bouwen we alles opnieuw op, en het gaat razendsnel! De coaching bij de paarden van Jan geeft kennis en plezier. Nu galoppeer ik weer met mijn eigen paard over de hei. En ja, mijn valkuilen zien doet soms ook pijn. Maar dat is niet erg omdat ik op alle lagen een nieuwe energie ervaar waardoor ik weer in mijn kracht kom!

Er ging een wereld voor me open.

Jan heeft niet alleen verstand van paarden (zoals ik heb mogen ervaren), maar ook van mensen! Ik denk nog steeds met plezier terug aan zijn wijze lessen en ons ontspannen contact. In theorie en praktijk heeft Jan mij paarden en hun gedrag beter leren begrijpen; er ging een wereld voor me open. Zo’n ervaring gun je iedere amazone/ruiter!  Jan, nogmaals bedankt!

Een experience om nooit te vergeten.

Altijd bang geweest voor paarden. Op jonge leeftijd ben ik ooit eens van een pony afgevallen. Sindsdien houd ik afstand. Toch wel nieuwsgierig om meer te leren en mijn angst te overwinnen heb ik een afspraak gemaakt. Het was een zeer prettige ervaring. Jan heeft mij eerst veel verteld over het natuurlijke gedrag van paarden. Toen ging er al een wereld voor mij open. Vervolgens in alle rust kennismaken en toen de volgende stap. Lopen met een paard. Uiteindelijk heb ik op het paard gezeten met mijn ogen dicht. Ook heb ik helemaal tegen het paard kunnen aanleunen. Totaal ontspannen. Het was een unieke ervaring. Een Yessss-ervaring. Deze positieve ervaring heeft mij over mijn angst heen geholpen. Ik ben niet meer bang voor paarden en kijk zelfs uit naar mijn volgende ontmoeting. Jan was de gehele tijd een rustgevende en zeer motiverende coach. Zeer prettig en vertrouwd. Deze ervaring raad ik iedereen aan. Zelfs mensen die al ervaring hebben met paarden. Een experience om nooit te vergeten.

IMG_2714

IMG_2717

Een op persoonlijkheid toegesneden aanpak.

“Lange tijd heb ik gedacht dat de paardensport veel weg had van het rijden op een motorfiets: als je maar aan de juiste handvatten draaide en de knoppen goed bediende, zou het paard je instructies opvolgen. Dit misverstand heeft jarenlang voor de nodige problemen gezorgd, met name bij één van mijn paarden. Deze  zeer sensibele, hoog in het bloed staande KWPN-merrie, liet zich niet kalmeren door een dominante leider of dagelijkse vaste patronen. Jan heeft mede met behulp van veel beeldmateriaal inzichtelijk gemaakt dat er  typen paardenpersoonlijkheden bestaan die ieder hun eigen aanpak behoeven. Als eigenaresse van drie paarden met drie verschillende karaktertypes was dit een enorme eyeopener voor mij. Mijn merrie kreeg een op haar persoonlijkheid toegesneden aanpak dit zorgde voor veel meer rust en voldoening. Bovendien: Jan maakte als een van de weinige instructeurs het paardengedrag inzichtelijk op een rationele – bijna wetenschappelijke – wijze. Dit was erg verhelderend in vergelijking met het onverklaarbare paardenfluisteren van de vele grote namen in de paardenwereld bij wie ik naar een verklaring heb gezocht voor het gedrag van mijn merrie. Al met al heeft Jan ertoe bijgedragen dat de communicatie tussen mijn paarden en mij enorm is verbeterd.”

Hij weet zijn publiek te overtuigen!

Voor een groep paardenliefhebbers heeft Jan een geweldige lezing gehouden en daarna met mijn paarden laten zien hoe je hen rustig leert om je te volgen, zonder halstertouw. Hij weet zijn publiek te overtuigen! Iedereen was geboeid en heeft nieuwe inzichten gekregen. Jan heeft mij zeer geholpen met het uitleggen wat leiderschap echt betekent en dit ook met mij en mijn paard Oscar geoefend, op een zeer prettige en liefdevolle manier. Dank Jan!

Ineens klopt alles. Wat een verademing!

Wat doe je als je een nogal complex apparaat hebt aangeschaft en je komt niet uit de handleiding? Je haalt een professional erbij, iemand die je door het oerwoud helpt. Ineens klopt alles. Wat een verademing!

Zo’n gevoel kreeg ik ook na een introductieles van Jan. Wat een verademing. Na jaren zonder noemenswaardige problemen gereden te hebben met de moeder, kreeg ik ontzettend veel communicatieproblemen met haar dochter Fidelya,  een 5 jarige KWPN ’er met veel (Trakehner) bloed, lief, speels, energiek en leergierig. Onze relatie begon steeds meer te lijken op die van partners die ooit verliefd waren maar nu uit elkaar dreigen te groeien. Tijd voor een relatietherapeut dus…

Jan kan in heldere jip-en-janneketaal de communicatie met je paard onder woorden brengen. Er zijn ongetwijfeld meer mensen die dat kunnen. Jan gaat verder door jouw gedrag te vertalen naar paardentaal. Zo krijg je interactie met je paard.

Het gaat Jan niet alleen om kennisoverdracht, wat hij uitstekend doet, maar ook om het aanleren van praktisch handelen. Daarover is op internet veel materiaal te vinden, maar je moet het echt in de praktijk ervaren! Jan begeleidt je daarbij prima. Hij houdt je bovendien een spiegel voor: wie, wat, hoe ben ik? Dat kan confronterend zijn maar ook verhelderend.

Jan heeft in een paar lessen een sterk fundament gelegd voor onderling begrip tussen mij en het paard.

Ik heb echt een angst overwonnen.

“Nogmaals veel dank voor de in vele opzichten prachtige ochtend met jou en je paarden. Het is niet te veel gezegd dat ik echt een angst heb overwonnen. Als zo’n groot hoofd, met alleen goede bedoelingen, ‘kopjes’ geeft en tegen je jas aan wrijft, dan voel je iets bijzonders ontstaan. Prachtig en bijzonder leerzaam.”

Een leerzaam, indrukwekkend en mooi cadeau voor jezelf en je paard.

De kennis van Jan over de communicatie met paarden is verbluffend. Zowel van de onderlinge communicatie en het innerlijke leven van de paarden als de communicatie tussen mens en paard heeft hij zichtbaar veel verstand. Een twee uur durende sessie met een paard is  een traktatie om naar te kijken, omdat allerlei lagen van de communicatie met het paard hierin aan bod komen en je ziet hoe Jan direct resultaat oogst. Elke actie geeft een reactie en je staat versteld van hoe ogenschijnlijk simpel je een paard kunt begrijpen en begeleiden indien je de taal van het dier spreekt. Andersom begrijpt ieder paard Jan omdat hij hun taal begrijpt, duidelijk is (zowel tegen mens als paard) en bovenal respectvol tegenover het dier. Iedere keer dat je Jan inschakelt, geef je jezelf en je paard een leerzaam, indrukwekkend en mooi cadeau.

We willen niet langer tobben.

Deze 19-jarige voskleurige manegepony was onhoudbaar geworden. Er was geen toekomst meer voor. Totdat Nicolette V. en haar 14 jarige dochter Carmen de pony een thuis boden. Maar het ging toch mis. Ik citeer uit de e-mail die Nicolette mij toen stuurde: “Het is ook moeilijk om niet te schrikken als ze op je afkomt. We hebben al vele adviezen gelezen, maar tussen lezen en uitvoeren zit een wereld van verschil. We willen nu niet langer meer tobben en er iemand met ervaring bij hebben.” Na 2 uren met het paard te hebben gewerkt en vervolgens Carmen 1 uur te hebben gecoacht was de pony rustig, bokte en steigerde niet en kon Carmen haar longeren. Van aanvallen was geen sprake meer. De pony liet zich ook kalm inpakken….  Nicolette schreef mij: “Wat een indrukwekkende middag! We hebben nog lang nagepraat. We waren allemaal enthousiast, omdat geen van allen dit had verwacht en voor elkaar had gekregen. We vonden het daarom allemaal bijzonder leerzaam en het heeft Carmen zeer goed gedaan. Ze heeft er nu vertrouwen in dat het beter zal gaan en zit al te popelen om hierin verder te gaan.”

PaardencoachingTrusting Horses

Wat een schat van een paard, en zo kalm!

“Ik ben altijd bang geweest voor paarden. Ik vond ze onvoorspelbaar en gevaarlijk. Ze lopen zo over je heen! Jan heeft me 2 uur begeleid met zijn paard Asaya. Wat een schat van een paard, en zo kalm! We deden allerlei oefeningen waardoor Asaya leerde dat ze achter of hoogstens naast me mocht lopen. Ik moest als ‘leider’ voorop. Wel gek hoor, zo’n paard bijna op je hielen! Maar het ging prima en na de sessie stond ik neus aan neus met Asaya, die echt minuten lang zo kan blijven staan. Ontroerend. Ik kijk nu echt anders tegen paarden aan.”

IMG00125-20110508-1628