Wat doe je als je een nogal complex apparaat hebt aangeschaft en je komt niet uit de handleiding? Je haalt een professional erbij, iemand die je door het oerwoud helpt. Ineens klopt alles. Wat een verademing!

Zo’n gevoel kreeg ik ook na een introductieles van Jan. Wat een verademing. Na jaren zonder noemenswaardige problemen gereden te hebben met de moeder, kreeg ik ontzettend veel communicatieproblemen met haar dochter Fidelya,  een 5 jarige KWPN ’er met veel (Trakehner) bloed, lief, speels, energiek en leergierig. Onze relatie begon steeds meer te lijken op die van partners die ooit verliefd waren maar nu uit elkaar dreigen te groeien. Tijd voor een relatietherapeut dus…

Jan kan in heldere jip-en-janneketaal de communicatie met je paard onder woorden brengen. Er zijn ongetwijfeld meer mensen die dat kunnen. Jan gaat verder door jouw gedrag te vertalen naar paardentaal. Zo krijg je interactie met je paard.

Het gaat Jan niet alleen om kennisoverdracht, wat hij uitstekend doet, maar ook om het aanleren van praktisch handelen. Daarover is op internet veel materiaal te vinden, maar je moet het echt in de praktijk ervaren! Jan begeleidt je daarbij prima. Hij houdt je bovendien een spiegel voor: wie, wat, hoe ben ik? Dat kan confronterend zijn maar ook verhelderend.

Jan heeft in een paar lessen een sterk fundament gelegd voor onderling begrip tussen mij en het paard.