Jan kwam bij ons spreken over paardentaal en een demo geven met onze paarden. We hadden zowel paardenliefhebbers uitgenodigd als een aantal mensen die niet dol op paarden zijn. Jan begon met uitleg over paardengedrag.  Hij vertelde ook veel over het gebruik van ons eigen lichaam:  hoe ga je om met je ademhaling, hoe beweeg je? Jan benadrukte dat van paarden helaas vaak te snel wordt verwacht dat zij meteen moeten begrijpen wat mensen bedoelen. Dit sprak mij erg aan; laten we eerst naar onszelf kijken.

De demo met onze paarden was indrukwekkend. Jan liet zien dat de paarden hem snel accepteerden als leider en graag bij hem in de buurt bleven omdat hij ze rust gaf. Mijn dochter en ik hebben menig paardencursus gevolgd. Door de duidelijke uitleg van Jan viel veel nu pas op zijn plaats. Mijn leermoment? Ik heb het altijd druk en doe de paarden dan even tussendoor. Nu straal ik meer rust uit bij de paarden en dat werkt beter.

foto